Loader

Falafel

2007-10-07
  • Servings: 1
  • Prep Time: 45m
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (3.8 / 5)

3.8 5 12
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

12 People rated this recipe

Related Recipes:
  • Linzen-tonijnsalade

    Linzen-tonijnsalade

  • Fusilli met tonijn

    Fusilli met tonijn

  • Spaghetti met rode pesto

    Spaghetti met rode pestosaus

  • Kaasuibroodjes

    Kaasuibroodjes

  • Kaasrolletjes

    Kaasrolletjes

Nutritional Info

This information is per serving.

  • Vegetarisch

    Ja
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Falafel zijn gehaktballetjes gemaakt van hommis (KIkkererwten)

Ingredients

  • - 250 gram  kikkererwten
    - Bosje kosbar (koriander)
    - Een uitje
    - Zout
    - Peper
    - Karmoen (komijn)
    - Hete paprika
    - knoflook naar smaak
    - olie om in te bakken

Method

Step 1

Bismi Allah

Kikkererwten 1 nachtje in het water weken

Een kwartiertje laten koken, kan ook zonder te koken laat ze dan wat langer weken. Goed laten uitlekken en goed droog deppen.

Pureren in de keukenmachine, samen met alle andere ingrediënten.

Je moet ze heel fijn malen, als het niet goed lukt om balletjes te vormen, maal alles dan gewoon nog een keer.

Als het geheel te vochtig of te plakkerig is kan je wat bloem of broodkruim toevoegen.

Is het te droog voeg dan een scheutje olijfolie toe.

Om gemakkelijk balletjes te vormen kan je deeg een uurtje een poosje in de ijskast zetten.

Als de balletjes er niet stevig uitzien maak ze dan "Frituurproof" en leg ze een halfuurtje in de vriezer om ze dan direct in de hete olie te bakken.

Serveren in bijv. pitabroodjes, of kleine platte Marokkaanse broodjes of met Turks brood samen met een blaadje ijsbergsla, schijfje tomaat, schijfje komkommer of een klein augurkje en lekker veel  knoflooksaus en samba.

 

Tip: Ik heb altijd in de vrieskast kikkererwten geweekt op voorhand. Zet deze eerst een nachtje te weken, laat ze goed uitlekken en doe ze in een plastik zak.
Zo kan je falafel altijd maken als je trek hebt en ook als je Harira wilt maken is het handig.
Ik heb dit recept gekregen van een Egyptenaar. In de meeste Arabische landen wordt dit gegeten in de eethuisje en op straat. In Marokko echter kent men dit niet, maar iedereen die het bij mij heeft gegeten vindt het erg lekker. De foto is niet van mijzelf, ik heb het gezocht via google-afbeeldingen.

Deel dit recept met anderen

Comments (18)

  1. posted by Moussie on 13-10-2007

    Hmmm wil het graag maken, alleen wat is karmoen?

  2. posted by kadilin on 14-10-2007

    karmoen, zijn kruiden, die in bijna alle marokkaanse gerechten gebruikt wordt Het zijn volgens mij de gedroogde zaadjes van de kosbarplant. Ik ken er geen andere naam voor. Maar als je marokkaans bent heb je ze zeker in de keuken en bij de marokkaanse slager weten ze het wel. Het zit ook in die gemengde kruiden. Maar je kunt natuurlijk naar smaak altijd andere kruiden gebruiken. Het is echt lekker hoor en net zoals je ze eet in de Shoarma zaken. Laat nog eens weten of je ze lekker vond

  3. posted by Moussie on 21-10-2007

    Oh dank je wel!! Na je uitleg weet ik wat het is en idd ik heb karmoen in de keuken staan haha.
    Ik heb je recept uitgedraaid dus ga ze deze week maken en dan laat ik het je weten.

  4. posted by Moussie on 23-10-2007

    Nou ik heb het net gemaakt, alleen bij mij lost het eigenlijk een beetje op in de olie, hij wordt heel klein en er blijft bijna niks over. Ik vraag mij af of ik het eerst in paneermeel moet rollen. Ook al haal ik het er eerder uit, dan is hij nog niet gaar. Wat heb ik fout gedaan hierin, hoop het snel te weten zodat ik het nog een keer kan maken.

  5. posted by kadilin on 28-10-2007

    sorry ik was een weekje naar nederland ik heb je bericht via tajin ontvangen en gelijk beantwoord. Je moet als het te vochtig is wat bloem toevoegen of een eitje. En zorg dat je olie, goed op temperatuur is

  6. posted by Moussie on 28-10-2007

    Ok nou ik probeer het lekker gewoon nog een keertje. Ik heb genoeg kikkererwten in de vriezer. Misschien dat ik de kikkererwten te lang heb laten koken.

  7. posted by kadilin on 29-10-2007

    ja dat denk ik ook je kunt het zelfs doen zonder te koken laat ze dan gewoon wat langer weken.ik heb overigens in Internet gezocht naar andere recepten van falafel en die zijn bijna allemaal hetzelfde , voeg wat bloem of broodkruim toe. Ik zag in internet ook wat leuke tips om de stevigheid goed te krijgen ik ga die tips direkt toevoegen aan het recept dan moet het zeker een volgende keer lukken.Dus moussie snel het recept opnieuw lezen

  8. posted by kadilin on 30-10-2007

    aangezien ik geen camera heb, heb ik de foto gezocht in Google Afbeeldingen. Deze zien er precies zo uit zoals ik ze maak. Wellicht een idee voor andere recepten

  9. posted by umm_dounia on 27-05-2008

    er ziet er lekker uit

  10. posted by kadilin on 27-05-2008

    ja dat is het ook schat

  11. posted by kadilin on 27-05-2008

    kommaar eens een keertje proeven als je in de buurt bent

  12. posted by sara38 on 17-10-2008

    dat ziet er gezond ui meid

  13. posted by Mounake on 20-11-2008

    Bij gebrek aan vlees in mijn diepvries ga ik straks dit receptje eens uitproberen inch’Allah lukt het want anders wordt het droog brood of afhaalpizza !

  14. posted by Mounake on 20-11-2008

    Wel wij hebben net heerlijk gesmuld van dit receptje ! Ik heb ze voor ik ze bakte wel in bloem gerold en daarna een kwartier in de diepvries gedaan en ze bakte perfect ! Dus thanx oughtie voor het recept en de tips

  15. posted by couscous on 11-12-2008

    hallo kadelin kamoen is gewwon komijn ik heb het ook gemaakt het is lekker

  16. posted by couscous on 11-12-2008

    sorry het is boedoeld voor moussie

  17. posted by kadilin on 13-01-2009

    blij dat jullie het lekker vonden. Ik ben al heel lang niet meer op deze stie geweest, dus zag het pas vandaag. Sinds kort heb ik een elektrische vleesmolen en maal de kikkererwten daarmee het resultaat is verbluffend.

  18. posted by Miss Safae on 30-11-2010

    mijn moeder maakt ook altyd falafel!
    als je er eenmaal aan begint kun je nooit meer zonder!
    ze zijn zo lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.