Loader

Marmita

2005-10-10
  • Servings: 1
  • Prep Time: 1:30 h
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (4.3 / 5)

4.3 5 93
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

93 People rated this recipe

Related Recipes:
  • Gezonde Mueslirepen

    Gezonde Mueslirepen een verantwoord tussendoortje

  • Linzen-tonijnsalade

    Linzen-tonijnsalade

  • Fusilli met tonijn

    Fusilli met tonijn

  • Bloemkoolovenschotel met kip en ananas

    Bloemkoolovenschotel met kip en ananas

  • Spaghetti met rode pesto

    Spaghetti met rode pestosaus

Nutritional Info

This information is per serving.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Marmita wat elke Marokkaan(se) wel kent en(veel)eet of niet! Zeer traditioneel maar iedereen maakt het op haar /zijn manier, maar niet weg te denken uit de Marokkaanse keuken!

Ingredients

  • - Schapenvlees ong. 500 gr met bot.(kan ook rund of lam of kalf)
    - Zonnebloemolie (scheut)
    - Zout en peper
    - Twee uien fijngesneden
    - Twee tenen (geraspte tenen knoflook)
    - Envelopje saffraan
    - Ras el hanout (ong. een eetlepel)
    - Koriander 1/4 bosje, en kan maar hoeft niet als je het niet hebt 1/4 bosje gladde peterselie (magnous)
    - 3 /4 tomaten (ontveld en gesneden)(gelang na de grote)
    - Water
    Groenten:
    - Sperziebonen
    - Wortels
    - Aardappels
    - Doperwten (diepvries)
    (je kan ook spruiten ,bloemkool toevoegen, wat je maar lekker vindt dus je kan aardig variëren)
    Ik gebruik vaak wortels, sperziebonen en doperwten en aardappels in een marmita maar varieer ook vaak!

Method

Step 1

Doe een scheut olie in een pan en verhit de olie.

Voeg de  stukken  vlees toe, strooi er wat zout op en voeg de uien en knoflook toe, laat het vlees mooi bruin worden, voeg dan de ras el hanout en de saffraan toe en de peper en de tomaten goed omscheppen (het mag niet aanbranden)

Voeg ook de koriander en eventueel de peterselie (ma3dnoes) toe.

Laat het ong. 10 minuten op een laag vuur (deksel op de pan) smoren. omscheppen.

Voeg dan het water toe net zoveel tot het onder staat.

Weer wat zout toevoegen en een tijd op laag vuur koken(naar gelang van het malsheid van het vlees).

Ik laat het vlees vaak een uur stoven voordat ik er groenten bij doe.

Dan doe er sperziebonen (twee handjes). (wassen, doppen en eventueel breken)

Wortels (4 a 5 naar gelang van het grote van het gezin) Wassen, schrappen en verticaal door midden snijden.

De geschilde aardappels  4 a 5  en doormidden snijden(gelang naar de grote van de aardappel).

In de pan bij het vlees en door laten koken.

Ong. 45 minuten laten koken op matig vuur.

Eventueel nog water toevoegen ( dan ook kruiden), dan de doperwten (kommetje naar grote van het gezin) toevoegen nog even doorkoken .

De marmita is klaar als het vlees gaar is (dat betekend dat het makkelijk van het bot los laat)

Groenten gaar zijn (echt gaar, dus niet beetgaar, je moet de groenten kunnen fijndrukken).

Saus ingekookt is, dan is de marmita klaar (oefening baart kunst !!!kruiden (ras el hanout) is ook naar smaak het is altijd ongeveer. Dus beter iets minder doen (en dan nog toevoegen) dan teveel want anders is de marmita verknald

Serveren met Marokkaans brood

Be sahhettekoum (eet smakelijk)

Deel dit recept met anderen

Comments (16)

  1. posted by karima on 23-10-2005

    marmita…hhhmm…lekkerste grecht ooit:P

  2. posted by sami on 10-04-2006

    dat is lekker dat eet ik twee keer in de week.de een keer met rund en de andre keer met kip en af en toe met konijn.lekkeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrr

  3. posted by zilla on 27-04-2006

    Voor het eerst gemaakt afgelopen weekend. Heerlijk!! Dit ga ik dus vaker maken. Voor het eerst met Ras El Hanout gewerkt. Fantastisch!

  4. posted by eva2 on 08-05-2007

    fijn om te horen dat het gesmaakt heeft
    het is inderdaad lekker !!!
    succes dames!!!

  5. posted by Mocro Girl on 08-01-2008

    mmmmmmmmmmmmmm lekker zelfs de als de foton er niet is ☺☺☺

  6. posted by cheba_tourirtia on 31-12-2008

    awdi dit is echt de beste gerecht ooit zonder marmita overleeft niemand het ahahha

  7. posted by ikwillerenkoken on 08-01-2009

    wat is ras el hanout???

  8. posted by ilhampje on 23-07-2009

    mijn marmita mislukt altijd begrijp niet waarom, op de een of ander manier smaakt het niet zo lekker! 🙁

  9. posted by kookgraag on 01-10-2009

    wat is ras el hanout

  10. posted by melahat on 01-10-2009

    kruidenmix, kunt da kopen bij turkse of marokaanse winkels

  11. posted by prinses nisrin on 29-11-2009

    Harstikke bedankt Eva2 voor je heerlijke marmita recept.
    Ik heb een vraagje welke kruiden kan je nog meer doen ipv ras el hanout? Dat men ik vergeten wat ik wel weet is komijn, zwarte peper en daarna weet ik het niet meer. Ik hoop dat je nog terug reageert!
    Dikke x

    • posted by samah on 22-05-2016

      hallo, miss heb je hier wat aan. Paprikapoeder,geber,peper,komijn,kurkuma en voor vlees wordt er ook wel een klein beetje kaneel in gedaan. maar dat is natuurlijk smaakeigen.

       
  12. posted by shma1 on 07-05-2010

    salaam alaykum kan dit ook met gehaktballetjes?
    groetjes shema

  13. posted by eva2 on 05-08-2010

    asalam aleikoum dames!
    ik ben lang hier niet geweest op deze site mijn excuses

    prinses nisrin- je kan ook gember paprikapoeder,saffraan peper ,gebruiken voor je marmita en uiteraard knoflook ipv ras el hanout,ik gebruik dit ook vaak voor mijn marmita

    shma=marmita is een stoofschotel dus gehaktballetjes heeft een kortere stooftijd nodig dus ik zou het niet samen doen
    salaam van eva2

  14. posted by miep88 on 02-04-2013

    een hele rare vraag misschien, maar is er iemand in de gelegenheid om mij dit een keertje te kunnen laten zien, hoe ik het ECHT goed maak?? xx

  15. posted by ahmed on 12-05-2016

    Ja kom maar langs dan maak ik het klaat voor je. De enige echte mamita. Op grootmoeders wijze xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.