Loader

Chebakia

2005-09-23
  • Servings: 1
  • Prep Time: 2:30 h
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (4.2 / 5)

4.2 5 156
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

156 People rated this recipe

Related Recipes:
  • Gezonde Mueslirepen

    Gezonde Mueslirepen een verantwoord tussendoortje

  • Linzen-tonijnsalade

    Linzen-tonijnsalade

  • Halal worstenbroodjes met bereidingsfoto's

    Halal worstenbroodjes met bereidingsfoto’s

  • Bloemkoolovenschotel met kip en ananas

    Bloemkoolovenschotel met kip en ananas

  • Mini-cheesecakes met frambozenswirl

    Mini-cheesecakes met frambozenswirl

Nutritional Info

This information is per serving.

  • Vegetarisch

    Ja

Chebakia is een heerlijke honingkoek die iedere dag gegeten wordt tijdens de ramadan.

Ingredients

  • 1 kilo meel
    2 eieren
    4 eetlepels azijn
    1 theelepel kaneel
    150 gram sesamzaad
    1 eetlepel anijszaad
    beetje vanillesuiker en bakpoeder
    2 zakjes gist
    200 gram boter
    15 cl (olijf)olie
    1 snufje arabische gom
    1 snufje saffraan
    10 cl oranjebloesemwater
    1 kilogram honing
    olie om te bakken.

Method

Step 1

Rooster de sesamzaad eventjes in een koekenpan. Neem een grote kom en voeg daarin de ei, azijn, kaneel, gestampte anijszaad, 100 gram sesamzaad toe en meng dit goed met elkaar. Meng in een andere kom de boter, olijfolie en de oranjebloesemwater goed door elkaar, waardoor de boter gesmolten raakt en voeg dit bij de rest toe en meng dit geheel goed door elkaar. Voeg daarna de gist, fijngestampte arabische gom en vervolgens het meel toe en kneedt dit goed door elkaar met je handen tot je een gelijkmatige stevige deeg krijgt. Verdeel het deeg in grote balletjes, dek het af met een plastic zak en laat voor 15 minuten even rusten.

Bereidingswijze: Op een met meel bestoven aanrecht of werkplek rol je het deeg uit (per balletje). Snijd met een deegwielroller een rechthoek en verdeel deze weer in zes kleine rechthoeken. Snijd in elk rechthoekje 4 verticale lijnen zonder dat het deeg uit elkaar valt. Je pakt een vierkantje op en verstrengelt voorzichtig de stroken door elkaar heen in een vorm van een bloem, door de middelste stroken boven de anderen uit te laten steken. Zo maak je alle chebbakia. Verwarm de olie in een pan en bak de chebbakia’s goudgeel. Haal ze eruit met een schuimspaan. Dompel daarna meteen de chebbakia’s in warme honing en laat ze uitlekken. Bestrooi de chebbakia’s met het resterende sesamzaad.

Serveertips: Je kunt door de ingrediënten ook gemalen amandelen mengen en kneden.. Verder moet je de honing niet te heet verwarmen, hierdoor kan je taaie chebbakia’s krijgen en dat is niet lekker..

Een heerlijk gerecht, vooral in de Ramadan

Deel dit recept met anderen

Comments (12)

  1. posted by Nisar on 26-03-2006

    Choukran…

    Liefs, Nisar

  2. posted by kenta on 22-09-2006

    Heel erg bedankt voor je recept, het ziet er erg lekker uit…..

  3. posted by najou on 18-01-2007

    weten jullie waar ik die arabische gom kan kopen het komt bijna in alle recepten van koekjes voor
    alvast bedankt

  4. posted by fadmma on 04-09-2007

    hoe goed moet je dit kneden?

  5. posted by Salihaatjuh on 22-09-2007

    Ik wil ook graag weten waar die arabische gom te koop is.

  6. posted by habaatje on 21-08-2008

    Bij de marokkaanse slager kan je het halen

  7. posted by habaatje on 21-08-2008

    ik heb een vraagje?
    gesmolte boter of gewoon boter…

    choukran….

  8. posted by monique on 13-09-2008

    Hallo, ik ben Monique en ben Nederlandse.
    Ik kreeg van mijn Marokkaanse buurvrouw dit heerlijke banket.

    Ik zou het in de toekomst graag zelf eens maken maar weet niet waar je sommige spullen moet kopen. Bijv. dat bloesemwater, waar kan ik dat halen?
    En wordt er in het recept roomboter bedoeld? Ik heb ook gelezen dat je de gist weg kunt laten, klopt dat als je dit recept alleen wilt maken?

    Het is in ieder geval verslavend lekker!

  9. posted by PrincessChida on 03-08-2009

    Bloesem water kan je halen bij de Turkse winkel en gist kun je weg laten als je zelfrijzend bakmeel heb, en boter is inderdaad gewoon roomboter Monique 🙂

  10. posted by Rhialto on 23-08-2009

    Yalla. Een gouden vondst. Op Youtube vond ik dit filmpje dat laat zien hoe je ze maakt. Echt behulpzaam. Ik hoop dat de link goed doorkomt.
    http://www.youtube.com/watch?v=rh1e_akucx8

  11. posted by assia7 on 07-07-2010

    Salam, het ziet er lekker uit !! x

  12. posted by koken20 on 14-11-2010

    hmm dit is echt lekker,,ben er hellemaal gek op,bedankt voor het recept;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.